Δείτε εδώ...

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ενημέρωση προς το κοινό

Ο Διευθυντής Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας δέχεται στο γραφείο της Δ/νσης κατόπιν ραντεβού κάθε Τρίτη και Πέμπτη 12:30 π.μ. - 14:00 μ.μ. Για ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 2631050060.

Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η ιστορική σημασία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί,
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
Αγαπητοί γονείς,

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί για τον Ελληνισμό μια από τις πλέον σημαντικές και ένδοξες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας. Ακατάλυτο ιστορικό ορόσημο για κάθε Έλληνα, αλλά και σύμβολο αυταπάρνησης και θυσίας των εθνών που επιλέγουν να ζουν ελεύθερα.

Επέτειος πολύσημη η σημερινή, διασαλπίζει τις  ηθικές ορίζουσες της ομοψυχίας, της ενότητας, της θέλησης, του αγώνα, και συναρθρώνει την ιερή παρακαταθήκη του εθνικού μεγαλείου, της ενότητας πνεύματος και πράξης, της Αθανασίας, της αγέρωχης και αδούλωτης ψυχής, με δύναμη ζωής και περίσσευμα καρδιάς.

Η ελληνική αντίσταση ανανέωσε και προσεπικύρωσε την εγγύηση της Εθνικής Συνείδησης, που προστάζει τα έργα, διαμορφώνει τους στοχασμούς, υπαγορεύει τα διαχρονικά συνθήματα της τιμής, της ζωής, της ελευθερίας και του πολιτισμού, στο ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Το ηχηρό μήνυμα της αντίστασης στον ολοκληρωτισμό, επιβεβαιώνει την αντίσταση στην ολοκληρωτική απειλή της ψυχικής διάβρωσης, της διαστρέβλωσης της αλήθειας, της καταστρατήγησης του κράτους δικαίου, της παραβίασης των αρχών και αξιών, της εσωτερικής εκβαρβάρωσης.

Το έπος του ’40 προσλαμβάνει οικουμενικές διαστάσεις. Ο στοχασμός και η ανάκληση του ιστορικού και ηρωικού παρελθόντος στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα, ενσπείρουν τον προβληματισμό για την επιδίωξη της ειρήνης ως αυτοσκοπού της ανθρώπινης ύπαρξης. Υπογραμμίζουν τον αναπροσδιορισμό της αρμονικής συνύπαρξης μέσα σε υπερεθνικούς σχηματισμούς και προδιαγράφουν ένα ανάλογο ΟΧΙ προς εκείνη την κατεύθυνση που ρητορεύει υποκριτικά υπέρ της ελευθερίας, απεργαζόμενη ουσιαστικά την ισοπέδωσή της.

Μεγάλος είναι ένας λαός, όταν διακυβεύει πρακτικά συμφέροντα για να υπηρετήσει ακατάλυτες αξίες. Μεγάλος είναι ένας λαός, όταν πιστεύει σε μεγάλες ιδέες και έχει υψηλά οράματα.

Σε μια ώρα που κανείς δεν ξέρει, σε μια στιγμή που μόνο ο θεός ορίζει, μέσα στο ναό της Ιστορίας, σημαίνει ξαφνικά η βαθειά καμπάνα της Μοίρας, πάνω στα ριζικά των λαών. Τότε τα άτομα που αποτελούν την εθνική ολότητα, πετούν θεληματικά ένα μεγάλο μέρος από τα πιο ακριβά προνόμιά τους και υποταγμένα σε μια ακατανίκητη κεντρομόλο δύναμη, αναζητούν τον πυρήνα της ομογένειας, για να δώσουν, όσο γίνεται πιο υπεύθυνα, το μεγάλο “παρών” της φυλής. Μπροστά στο κάλεσμα της Μοίρας”.

Το απόσπασμα αυτό του Στρατή Μυριβήλη, συμπυκνώνει τη νοηματική κληρονομιά του τέλεια οριοθετημένου πυρήνα ατομικής και συλλογικής δράσης που φωτίζει το δρόμο του Έθνους στις ατραπούς της διεθνούς συγκυρίας.