Δείτε εδώ...

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ενημέρωση προς το κοινό

Ο Διευθυντής Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας δέχεται στο γραφείο της Δ/νσης κατόπιν ραντεβού κάθε Τρίτη και Πέμπτη 12:30 π.μ. - 14:00 μ.μ. Για ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 2631050060.

Αρχεία Δ/θμιας Εκπ/σης στα ΓΑΚ-Αρχείων Αιτωλοακαρνανίας

Η υπηρεσία των Γενικών Αρχείων στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, από το 1988 που λειτουργεί, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό όγκο αρχείων της εκπαίδευσης από ολόκληρο το νομό, ικανό να υποστηρίξει επιστημονικές μελέτες και ερευνητικές εργασίες, συνεργασίες με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταπτυχιακές εργασίες και γενικότερα να καλύψει μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής ιστορίας της περιοχής.

Το αρχειακό υλικό των φορέων της εκπαίδευσης (Σχολεία, Γραφεία, Δ/νση) που εισάγεται στην υπηρεσία των Αρχείων καταχωρείται στο βιβλίο εισαγωγής και λαμβάνει Αριθμό Βιβλίου Εισαγωγής (ΑΒΕ). Ακολούθως εντάσσεται στην κατηγορία των Εκπαιδευτικών Αρχείων του Ειδικού Ευρετηρίου και λαμβάνει Αριθμό Ειδικού Ευρετηρίου (ΑΕΕ). Για κάθε αρχείο συντάσσεται καρτέλα Ειδικού Ευρετηρίου, η οποία αποτελεί την ταυτότητα του και περιλαμβάνει τα στοιχεία στο σύνολό του. Μετά την ταξινόμηση συντάσσεται συνοπτικό ευρετήριο στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία ανά φάκελο. Αφού το κάθε αρχείο ταξινομηθεί και συνταχθεί συνοπτικό ευρετήριο, καθίσταται εύκολη η πρόσβαση και η μελέτη αυτού.

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της έρευνας και μελέτης της εκπαιδευτικής ιστορίας, η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης ενός καταλόγου των αρχείων που φυλάσσονται στα ΓΑΚ-Αρχείων Αιτωλοακαρνανίας (συνημμένο αρχείο) θεωρούμε ότι προάγει την περαιτέρω συνεργασία, καθιστά εύκολη την αναζήτηση των αρχείων που έχουν παραδοθεί στα ΓΑΚ και γνωστοποιεί συνοπτικά το περιεχόμενο αυτών σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η καταγραφή των αρχείων στον κατάλογο ακολουθεί τον αύξοντα αριθμό του Ειδικού Ευρετηρίου των Εκπαιδευτικών αρχείων και περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία εκάστου δηλαδή τον τίτλο, τον ΑΕΕ, τον ΑΒΕ, τον όγκο (σε αριθμό φακέλων ή βιβλίων/τόμων μετά την ταξινόμησή του), το περιεχόμενο περιληπτικά και τις ακραίες χρονολογίες, έτσι ώστε ο χρήστης να έχει μια συνοπτική εικόνα του κάθε αρχείου ξεχωριστά, αλλά και του συνόλου αυτών.

Με δεδομένο ότι στόχος και σκοπός της συγκέντρωσης των αρχείων είναι η διαφύλαξη των τεκμηρίων για την καταγραφή και μελέτη της ιστορίας της περιοχής, τα εκπαιδευτικά αρχεία συγκεντρωμένα, οργανωμένα και εύκολα προσβάσιμα μας παρέχουν πληροφορίες για την Εκπαίδευση στο Νομό Αιτωλ/νίας το χρονικό διάστημα από το 1839 και μέχρι σήμερα.

Μπακαδήμα Μαρία, ΠΕ Αρχειονόμων
Προϊσταμένη ΓΑΚ-Αρχείων Αιτωλοακαρνανίας