Δείτε εδώ...

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Τα... exit polls των βαθμολογιών

Βάσεις εισαγωγής πολλών ταχυτήτων "δρομολογούν" εφέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων, η οικονομική κρίση αλλά και η "Αθηνά". Τα... exit polls των βαθμολογιών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δείχνουν ότι οι περίπου 110.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, που διεκδικούν μία θέση στα ΑΕΙ, θα δουν τον Αύγουστο -κατά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής- ακόμη και για Τμήματα με ομοειδές αντικείμενο τις βάσεις να κινούνται με διαφορετική ταχύτητα ή και κατεύθυνση (άλλες ανοδικά, άλλες πτωτικά). Το βέβαιο είναι ότι λόγω της μείωσης των θέσεων στα ΤΕΙ το κατώφλι εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέτος θα ξεπεράσει κατά πολύ το 3,26, βαθμολογία που είχε πέρυσι ο τελευταίος εισακτέος, στο Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Ειδικότερα, οι παράγοντες που συνδιαμορφώνουν τις πολλαπλές ταχύτητες είναι, όπως εξήγησε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, τρεις: Οι επιδόσεις των υποψηφίων ανά βαθμολογική κατηγορία, η ζήτηση για κάθε σχολή - βασικός παράγοντας είναι η έδρα της σχολής αφού οξύνεται ο ανταγωνισμός για τα κεντρικά ΑΕΙ από τους υποψηφίους που δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος της μετανάστευσης μακριά από την οικογενειακή εστία - και, τέλος, οι αυξομειώσεις στις θέσεις των Τμημάτων, όπως θα προκύψουν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ-ΤΕΙ, σχέδιο «Αθηνά» όπως ονομάστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα διατεθούν 77.500 θέσεις συνολικά, όμως θα υπάρξει κατά 15% αύξηση των θέσεων στα ΑΕΙ και 30% μείωση των θέσεων στα ΤΕΙ. Πιο συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες της «Κ» από τη βαθμολόγηση και τις εκτιμήσεις του προέδρου του κολεγίου IdEF κ. Μ. Αμαργιανάκη προκύπτουν τα ακόλουθα για την τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο (νομικές, παιδαγωγικά κ.ά.): Οι υποψήφιοι πήγαν χειρότερα σε Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, Αρχαία και Λογοτεχνία. Στα υπόλοιπα μαθήματα οι επιδόσεις είναι αντίστοιχες των περυσινών. Την ίδια στιγμή οι θέσεις θα μειωθούν στα ΑΕΙ (από 15.305 σε 14.000) και στα ΤΕΙ (από 1.666 σε 1.000), κάτι που προσδίδει ανοδική τάση στις βάσεις. Ετσι οι υψηλές βάσεις δείχνουν να παραμένουν στα επίπεδα του 2012 ή να κινούνται ελαφρώς πτωτικά, οι μεσαίες να κινούνται ελαφρώς ανοδικά και οι χαμηλές όπως πέρυσι.

2ο (τμήματα μαθηματικών, φυσικής κ.ά.): Οι υποψήφιοι τεχνολογικής κατεύθυνσης αντιμετώπισαν δυσκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι σε Μαθηματικά, Φυσική και Ανάπτυξη Εφαρμογών ενώ στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης απέδωσαν καλύτερα. Σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων στα ΑΕΙ (από 6.370 σε 8.500) και τη μείωση στα ΤΕΙ (από 1.113 σε 1.100) εκτιμάται ότι οι υψηλές βάσεις θα κινηθούν πτωτικά, οι μεσαίες ελαφρώς πτωτικά και οι χαμηλές των πανεπιστημιακών τμημάτων στα περσινά επίπεδα.

3ο (ιατρικές κ.λπ.): Για τις βάσεις των Ιατρικών (οι θέσεις των οποίων παραμένουν στα επίπεδα του 2012), η τάση είναι ελαφρώς πτωτική διότι η Βιολογία και η Χημεία κατεύθυνσης (μαθήματα βαρύτητας) δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Επιπρόσθετα, η δυσκολία των θεμάτων σε Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης δεν δίνει «αντίβαρα» στήριξης των βάσεων των Ιατρικών. Αντίθετα, καθώς οι συνολικές θέσεις του πεδίου θα είναι στα ίδια με πέρυσι επίπεδα (1.908 σε ΑΕΙ, 2.717 σε ΤΕΙ), οι βάσεις των σχολών μεσαίας ζήτησης θα κινηθούν στα ίδια με το 2012 επίπεδα.

4ο (πολυτεχνεία, τεχνολογικές σχολές): Οι βάσεις θα κινηθούν αντίστοιχα με εκείνες του 2ου πεδίου, αφού οι θέσεις σε ΑΕΙ θα αυξηθούν (από 4.675 σε 6.900), ενώ οι θέσεις των ΤΕΙ θα μειωθούν (από 8.208 σε 5.000). Βέβαια, το εύρος της πτώσης στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου εξαρτάται από το πλήθος των υποψηφίων, που θα δηλώσουν τις Ιατρικές και τις Πολυτεχνικές σχολές ως πρώτη προτίμηση.

5ο (οικονομικές σχολές): Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας είναι πολύ χαμηλότερες από του 2012, ενώ στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ελαφρώς χαμηλότερες στη βαθμολογική κλίμακα των αρίστων (πάνω από 18). Με δεδομένο ότι οι θέσεις των ΑΕΙ θα αυξηθούν (από 4.891 σε 6.500) ενώ των ΤΕΙ θα μειωθούν (από 4.632 σε 2.000), οι βάσεις όλων των σχολών θα κινηθούν πτωτικά.

Σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού

«Επιλέγουμε σχολές σαν να έχουμε γράψει 20.000 μόρια». Αυτή είναι η βασική αρχή που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι υποψήφιοι όταν θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, που είναι το επόμενο βήμα της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να δηλώνουν σχολές με βάση τα μόριά τους (όπως θα προκύψουν μετά την ανακοίνωση των βαθμών το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου), αφού δεν χάνουν τίποτε εάν δηλώσουν μία σχολή, στην οποία επιθυμούν να εισαχθούν αλλά εκτιμούν ότι δεν έχουν τα απαραίτητα μόρια για να το καταφέρουν. Και αυτό διότι, πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής (το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου) ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για τη βάση κάθε σχολής.

«H σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου θα είναι και φέτος το μεγάλο στοίχημα για τους μαθητές» ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο σύμβουλος σταδιοδρομίας της εταιρείας Orientum κ. Σπύρος Μιχαλούλης. «Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τη βαθμολόγηση των γραπτών αρκετά παιδιά αναμένεται να έχουν χαμηλή βαθμολογία με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει παράγοντα απογοήτευσης: Η εμπειρία έχει δείξει πως κάθε χρονιά υπάρχουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις βάσεις και πολλοί μαθητές παρά το γεγονός ότι είχαν γράψει χαμηλά μπήκαν σε σχολή της προτίμησής τους επειδή έφτιαξαν ένα σωστό μηχανογραφικό δελτίο» λέει ο κ. Μιχαλούλης.

Σαφώς οι υποψήφιοι πριν επιλέξουν σχολές πρέπει να μελετήσουν το πρόγραμμα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε σχολής. Και το βασικότερο: «Δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις περυσινές βάσεις εισαγωγής».

Του Αποστολου Λακασα, kathimerini.gr